RAUL KELLER

bio / cv

lühike biograafia

Raul Keller (1973)

Alates 1990ndate lõpust tegelenud erinevate kaasaegse ja traditsioonilise kunsti praktikatega, keskendudes kohaspetsiifilisele heliinstallatsioonile, performance'le, improvisatsioonile, DIY-kultuurile, tekstile, video- ja radiofoonilisele kunstile. Raadiokunsti kontsertetendused LokaalRaadioga (Katrin Essenson, Hello Upan). Eksperimentaalse elektroonilise muusika grupi Eesti Elekter liige (Kerikmäe, Leemets, Lond, Tikas, Tikas). Vabaimpro müraduo Post Horn liige (Hello Upan). Esinenud angloameerika artistina Paul Cole, esitades burleskset americana rokki. Muusika ja Kunsti Dünaamilise Koondise asutajaliige ja juhataja (MKDK). Osaleb kunstirühmituses MIMproject. Raadiokunstifestivali "Radiaator" asutaja (Katrin Essenson). Tellitud tööd/esinemised Suurbritannias, Prantsusmaal, Saksamaal, Hollandis, Poolas, Islandil, Brasiilias, Venemaal ja Balti riikides. Tööd Eesti Kaasagse Kunsti Muuseumi, Eesti Kunstimuuseumi, Tartu Kunstimuuseumi ja erakogudes. Alates 2014. Eesti Kunstiakadeemia uusmeedia õppetooli juhataja ja professor. Elab ja töötab Tallinnas. 


tegevus ca 2007 -->

Isiknäitused

2017 "ravi / cure", Haapsalu LInnagalerii
2016 "mem", Supersonicum, Viljandi
2016 "Six Drums", SIC Galleria, Helsinki
2014 "What You Hear is What You Get (Mostly)", EKKM (Eesti Kaasaegse Kunsti Muuseum)
2014 "moondur/shifter", Meinblau Projektraum, Singuhr-projekte, Berliin
2014 "attahk/motattahk", Hobusepea Galerii
2013 "Notes, scribblings", galerii Malonijoi 6, VIlnius, Leedu 
2012 "KLANG!", Eesti Meremuuseumi Püssirohukelder
2009 "Me tuleme kaugelt / We Come From Afar" CD, MKDK Records
2004 "Pidu katku ajal", Kultuuritehas 'Polymer'


Valitud grupinäitused

2019 "Dock / Ancien Palais de Justice", Les Brasseurs, art contemporain, Liège, Belgia
2018 "Kunstnikud Kogudes", EV100 Kunstiprogramm, Eesti Ringhäälingumuuseum, Türi
2016 "Taimer", Tallinna Kunstihoone Galerii, koos Kaarel Kurismaa, Mari-Liis Rebane, Karl Saks
2016 "Köler Prize 2016", EKKM, Tallinn
2015 "Sequences VII", Lofftsons, Reykjavik, Island
2013 "Sünkroonist Väljas: Helikunstist vaatega minevikku", KUMU, Tallinn
2013 "100 aastat MIM projekti: Manfed MIMi elu ja looming 1920-2020", Tallinna Kunstihoone
2012 "Eksootika!, Tallinna Kunstihoone
2012 "Muuseumi Failid", EKKM, Tallinn
2011 "Tuned City", rahvusvaheline linnaheli festival, Tallinn
2011 "LIFT11", linnainstallatsioonide festival, Tallinn
2011 Rahvusvaheline raadiokunstifestival "Radiaator", Eesti Kaasaegse Kunsti Muuseum (EKKM), Tallinn
2010 "Positions and Confrontations", Szcezcin, Poola
2010 "The Way", Riia lennujaam, Läti
2009 "TDK", EKKM, Tallinn
2009 "Hero Of Our Time", Cesis Art Festival, Cesis, Läti
2008 "L'Art en Europe", Pommery, Reims, Prantsusmaa
2007 "Arrivals", Turner Contemporary (Margate), Modern Art Oxford (Oxford), Suurbritannia
2007 "New Wave", Kunstihoone, Tallinn

Valitud projektid

2018 “Vestlused Felix Mooriga”, radiofooniline teos,  Eesti Ringhäälingumuuseum, Türi
2018 “Eesti ajalugu. Ehmatusest sündinud rahvas”, ooper, teater Estonia, Kanuti Gildi SAAL, MIM projekt
2017 "Forbidden Colors", kvadrofooniline kohaspetsiifiline improvisatsioon, muusika Von Krahli teatri etendusele koos Artjom Astroviga, Balti Jaam ,Tallinn
2016 "LZ", skulpturaalne heli ja valgusobjekt
2016 "Vaateplatvorm!, Köler Prize 2016, EKKM, Tallinn
2016 "Six Drums" 6- kanaliga heli ja valgusinstallatsioon, SIC Galleria, Helsinki, Köler Prize 2016, EKKM, Tallinn
2015- "mem", kohaspetsiifiline radiofooniline heliinstallatsioon salvestisega eelnenud kontserdist,
          Lofftsons, Reykjavik, Island, Eesti Kunstimuuseum (2012), Supersonicum (2016)
2015 "Art's Birthday", kvadrofooniline kontsertinstallatsioon neljale kõlarile ja valgusele, Eesti Raadio 1. stuudio 
2014 "What You Hear Is What You Get (Mostly)", 6 kohaspetsiifilist heliinstallatsiooni ja ruumiinterventsiooni, fotod
2014 "moondur / shifter", kohaspetsiifiline heliinstallatsioon, Meinblau Projektraum, Berliin
2013 "Notes, scribblings", fotod, supergraafika, heliinstallatsioon, Malonijoi 6, Vilnius
2012 "Symbolistica", raadiokuuldemäng-kontsert LokaalRaadioga (koostöös Hello Upan)
          Vilnius, Tallinn, Chemnitz, Kesk ja Ida-Euroopa eksperimentaalmuusika projekti SoundExchange raames
2012 "Protsess", installatsioon, Eesti Meremuuseumi Püssirohukelder, Tallinn
2012 "ACTA i", Eesti Meremuuseumi Püssirohukelder, Tallinn
2011 "Torpeedod Väljas", kohaspetsiifiline heliinstallatsioon, Kalasadam, Tallinn
2011 "Tütarlaps Kloaagis", kohaspetsiifiline installatsioon, Tallinn
2011 "Aia lõpp", koostöös Erkki Luuk, raadioteos festivalile ‘Radiaator’.
          /Ilmunud ajakirja WIRE eesti muusika kompilatsioonis "Estonian Music Now"/
2011 "Mingi Mink", rokkooper, [Paul Cole], Tallinn
2010 Paul Cole & The Great Outdoors, kontserdid, Tallinnas, Tartus, Pärnus, Vilniuses, Szcezcinis, Berliinis
2010 "Black Music Box", kohaspetsiifiline installatsioon, Riia lennujaam, Läti
2010 "Pikk Silm", kohaspetsiifiline installatsioon, KUMU,Tallinn
2009 "Atraktsioon 1&2", kohaspetsiifilne heliinstallatsioon, EKKM, Tallinn
2009 "Reis Ei Tea Kuhu", muusika (koos Hello Upan, Martin Pedanik) Jasper Zoova minietendusele, Pärnu
2009 "Me tuleme kaugelt / We come From Afar", CD, installatsioon
2009 "The Storm Hits", CD, [Paul Cole]
2009 "Brewing", kohaspetsiifiline heliinstallatsioon, Cesis, Läti
2008 "Ping", "Welcome", kohaspetsiifilsed heliinstallatsioonid, Pommery, Reims, Prantsusmaa
2007 Projekt Unison "Õhk / Air", CD, helietendus Lennusadama angaarides, Tallinn
2007 "Reflektor", kohaspetsiifiline heliinstallatsioon, Tallinn
2007 "Margate Beach", kohaspetsiifiline heliinstallatsioon, Margate, Suurbritannia

Auhinnad

2018 Sõnalavastuste muusikalise kujunduse ja originaalmuusika auhind,
        “Forbidden Colors”, Von Krahli Teater, koostöös Artjom Astrov
2014 Kultuurkapitali Kujutava ja Rakenduskunsti sihtkapitali aastapreemia,
        “What You Hear Is What You Get (Mostly)”, EKKM
2013 Kultuurkapitali aastapreemia, MIM Projekt, näitus “Manfed Mim 1920-2020”, Tallinna Kunstihoone

Residentuur

2014 Mainblau Projektraum, Singuhr-projekte, Berlin
2012 "Mobile-Radio", koos LokaalRaadioga Knut Aufermanni ja Sarah Washingtoni kureeritud raadioprogrammis
          Sao Paulo Biennaal, Brasiilia 
2007 Turner Contemporary, Margate, Suurbritannia
2006 "Colina Lab", Marseille, Prantsusmaa

Kuraator

2011 Rahvusvaheline raadiokunstifestival "Radiaator", EKKM (koos Katrin Essenson)

Produtsent

2017 Post Horn, "Pacific", LP, MKDK Records
2011 Raoul Kurvitz "Forbidden To Sing", CD, MKDK Records
2000-2012 Projekt Unison, MKDK Records

Diskograafia

2017 Post Horn "Pacific", MKDKVNL0035
2015 Raul Keller "moondur / shifter", 7" MKDKVNL0034
2012 Projekt Unison "Mahuti / Tank", MKDKCD0033
2009 Raul Keller "We Come From Afar / Me Tuleme Kaugelt", MKDKCD0028
2009 Paul Cole "The Storm Hits", MKDKCD0027
2008 Projekt Unsion "Õhk / Air", MKDKCD0020
2004 Projekt Unison "DOHC", MKDKCDR0014
2004 Projekt Unison "Rohuringid / Circles of Grass", MKDKCDR0013
2004 Paul Cole "Bad Paintings", Hit The Fan Records, CDR, MC
2003 Projekt Unsion "Segaja / Jammer", MKDKCDR009
2000 Projekt Unison "Trainpulse / Märkmeid akustiliselt matkalt Balti Jaama", MKDKCDR004, MKDKCD0034


Valitud graafiline- ja raamatukujundus

2017 Post Horn 'Pacific', LP
2016 Mart Soo, Roomet Jakapi 'Ärkvelsilm', CD
2015 Scott L. Miller, Mart Soo, CD
2014 "What You Hear Is What You Get", visuaalne identiteet
2012-2014 Ansambel U kontserdiplakatid
2011 Raadiokunstifestival "Radiaator"
2010 Talinna Valgusfestival
2009 Kristina Norman "After-War" kataloog, video ja paviljoni graafiline kujundus, 53. Veneetsia Biennaal
2008 K. Norman "Field Of Genius", autoriraamat
2008 Noam Chomsky "Meedia ja Võim", raamat
2007 "Kogutud Kriisid", näituse ja kataloogi kujundus, KUMU, Tallinn
2006-2015 "Improtest", Rahvusvaheline improvisatsioonilise muusika festival ja kontsertsari


Main Menu